Antwan van Doorn loopt marathon voor Shamajo

HURWENEN • De Two Rivers Marathon lopen stond op het wensenlijstje van Antwan van Doorn uit Hurwenen. Er een goed doel aan koppelen was voor hem een kleine stap.

Hij vertrekt iedere ochtend om 5.00 uur naar zijn werk, zit in de gemeenteraad en is bestuurslid van voetbalvereniging HRC’14. En dan heeft Antwan van Doorn (50) ook nog het plan opgevat om de Two Rivers Marathon te gaan lopen, met daaraan gekoppeld een sponsoractie voor Wensstichting Shamajo.

Kippenvel
Hoe hij dat allemaal volhoudt? Antwan hoeft maar even te vertellen over de kwetsbare mensen waarvoor hij zich inzet, en je snapt het. “Ik krijg nog kippenvel als ik terugdenk aan de boottochten van Shamajo en de VIP-concerten waar ik als vrijwilliger bij geweest ben. Sommige kinderen kunnen niet praten, maar je ziet aan hun gezicht dat ze genieten. Dat geeft zoveel voldoening. Hetzelfde heb ik met activiteiten voor ouderen, bijvoorbeeld bij de Zonnebloem. Die ouderen zijn de mensen die voor ons heel veel mogelijk hebben gemaakt, dat mogen we niet vergeten. Als ik daaraan denk, kan ik niet anders dan me voor hen inzetten. Ik ben een gevoelsmens.”

G van gevoel en gehandicapten
De G staat bij Antwan dus voor gevoel én voor gehandicapten. Hij zet zich met hart en ziel in voor het G-voetbal bij HRC’14. “Dat is ontstaan doordat ik een overbuurjongen had met het syndroom van Down. Dertig jaar lang nam ik hem mee als ik zelf ging voetballen. Dus toen ik me ging inzetten bij de voetbalclub, wist ik meteen dat het G-voetbal zou worden. Ik heb mezelf ten doel gesteld om de gehandicaptensport in Maasdriel verder te stimuleren. In de gemeenteraad wil ik me daarvoor inzetten, en voor de ouderen.”

CDA
Antwan heeft zijn eerste periode van vier jaar als raadslid voor het CDA er bijna op zitten. “Erg leuk en leerzaam. Ik vind dat de samenwerking in de gemeenteraad goed is. Daar houd ik van: je samen inzetten om iets voor elkaar te krijgen. Ik hoop dat ik bij de verkiezingen op 21 maart weer gekozen word.”

Two Rivers Marathon
Maar eerst leeft hij toe naar de Bommelerwaardse marathon op zondag 25 februari. Net als bij de eerste twee edities zijn alle startnummers vergeven. De vierhonderd deelnemers steunen via het inschrijfgeld Run4schools in Zuid-Afrika. Een logische keuze, want de Two Rivers Marathon is het kleine broertje van de Two Oceans Marathon die met Pasen in Kaapstad gelopen wordt. Vanaf dit jaar is de Two Rivers Marathon zelfs officiële qualifier voor deze wereldberoemde race.

Volle bak trainen
Antwan zag de deelnemers vorig jaar voorbijkomen, vlak langs zijn huis in Hurwenen. “Toen dacht ik: dat wil ik ook. Ik loop sinds een jaar of twee wat fanatieker en had al een paar halve marathons gelopen. De hele marathon in mijn eigen Bommelerwaard, daar moest ik bij zijn. Ik ben volle bak aan het trainen. Dat doe ik gewoon in mijn eentje, door al mijn andere bezigheden lukt het niet om me bij een loopclub aan te sluiten. Ik heb een schema waar ik me strak aan houd.”

Moe
“Natuurlijk ben ik ook wel eens moe, maar dan ga ik toch lopen. Daar word je ánders moe van, en het helpt om je kop leeg te maken. Het lastigste voor mij is om niet te hard te lopen. Je moet je energie doseren, anders houd je het geen 42 kilometer vol. Mijn streven is een tijd tussen 3,5 en vier uur, afhankelijk van de weersomstandigheden.”

VIP-concert
Maar belangrijker dan de tijd die straks bij de finish op de klok staat, is zijn doel om geld in te zamelen voor Shamajo, meer specifiek voor het VIP-concert. “Jarenlang vond dat plaats tijdens Alempop, en toen dat stopte is het een keer in de Brabanthallen geweest. Ik wilde het graag terughalen naar de Bommelerwaard.”

Lolliepop
Daar komt de liefde voor samenwerken en netwerken van Antwan weer om de hoek kijken. “Vorig jaar zijn Hans de Beus en Daphne van Brakel van BF Events mee geweest met de boottocht van Shamajo. Zij organiseren met Hemelvaart Lolliepop in de Kindertuin in Zaltbommel. In overleg met hen en met voorzitter Jan Kregting van Shamajo is het gelukt om op het terrein van Lolliepop het VIP-concert te houden op de zaterdag na Hemelvaart, 12 mei.”

Programma
Natuurlijk ontbreekt Danny Smoorenburg uit Rossum niet. Deze zanger met een lichte verstandelijke beperking is ambassadeur van Shamajo. Ook het regionale orkest De Boemeltjes voor mensen met een verstandelijke beperking zal optreden in de Kindertuin, net als Henk Damen en Nelis Heesbeen uit Zaltbommel. Het bekendst voor het grote publiek zijn Marianne Weber en Frans Duijts.

“Ik heb er heel veel zin in”, lacht Antwan. Hij verwacht vier- tot vijfhonderd VIP’s. “Samen met hun aanhang en sponsoren denk ik dat er zo’n 750 mensen komen.” De prijs is 17,50 euro per ticket, kaartjes kunnen gekocht worden via de website van Shamajo: www.shamajo.nl. Daarmee steunen de concertbezoekers ook het werk van de wensstichting.

Wie Antwan van Doorn wil sponsoren bij zijn uitdaging om de marathon te lopen, kan een vrije gift overmaken naar Wensstichting Shamajo, NL44 INGB 0009519390 o.v.v. Two Rivers Marathon’.

Bron: het Kontakt