Zestienjarig HRC’14-talent Lauren van Deelen: ‘Ik denk niet dat we kampioen worden’

Onderstaand artikel is afkomstig van www.regio-voetbal.nl

ROSSUM • Lauren van Deelen komt goed beschouwd pas net kijken bij het seniorenvoetbal. Toch bewijst de 16-jarige al direct zijn waarde voor HRC’14.

Een vraag voor de voetbalkenners. Wat hebben Jordi Cruijff, Paolo Maldini, Enzo (Zidane) Fernández, Jamie Redknapp, Nemanja Gudelj, Gino Bosz, Sem Steijn, Daley Blind, Dominique en Gregoor van Dijk, Michael Bradley, Nigel Clough, Vladimir Weiss, Frenk Schaap, Marcel van den Broek, Sven en Niels den Haan, Johnny Schouten, Rook Blokland én HRC’14-talent Lauren van Deelen gemeen?

Het antwoord: allemaal voetbalden ze in het elftal waarvan hun vader op dat moment de trainer was. Lauren’s vader, Harald van Deelen, leidde HRC’14 vorig seizoen naar de nacompetitie om promotie naar de vierde klasse. In die jaargang liet hij zijn toen nog vijftienjarige zoon al regelmatig zijn opwachting in het eerste elftal maken.

Destijds was HRC’14 nog vooral de club van Kevin de Vries, de man die 27 keer doel trof en daarmee de topscorerstitel van de Bommelerwaard opeiste, gedeeld met Brakel-spits Jasper Gouda Quint. Tegenwoordig maakt De Vries vanwege een slepende blessure geen deel meer uit van het eerste elftal en dat gemis werd vooral in het begin van het seizoen pijnlijk duidelijk. Tegen Maaskantse Boys, Hedel, Ophemert, DSS’14 én titelfavoriet BZS slaagde de Hurwenen-Rossum-Combinatie er niet in om een overwinning veilig te stellen.

Dat prikkelde Harald om op zoek te gaan naar een alternatief. In onderling overleg werd besloten om over te stappen naar een 4-4-2 systeem, zoals Van Deelen dat ook in de tweede helft van de wedstrijd tegen BZS al hanteerde. En prompt was daar vorige week zondag de tweede overwinning van het seizoen. Het thuisduel met DESO werd met maar liefst 4-1 gewonnen en zoon Lauren was met een doelpunt van grote waarde voor het elftal van zijn vader.

Gescheiden houden
Een mooie gelegenheid om eens langs te gaan bij vader en zoon. “Hij vindt het best spannend”, vertelt Harald, terwijl Lauren op de bank plaatsneemt voor de foto. Niet vreemd ook, voor een 16-jarige jongen die nog nooit eerder is geïnterviewd. Voor het gemak is Lauren’s vader inmiddels zelf ook aan tafel aangeschoven. “Maar het is zijn ding hè!”, benadrukt Harald, terwijl hij naar Lauren knikt.

Menig voetballer zal er zo zijn bedenkingen bij hebben als zijn vader trainer zou zijn, maar dat geldt niet voor Lauren: “Dat kan ik prima gescheiden houden. Ik ben ook niet anders gewend, want ik heb maar een paar seizoen niet onder mijn vader gespeeld. Ik zie hem op het voetbalveld echt als trainer, niet als vader.”

Ook Harald zelf doet er alles aan om die twee zaken niet door elkaar heen te laten lopen. “Ik kan het zeker gescheiden houden. We hebben het hier thuis soms over voetbal, maar over opstellingen of zo gaat het niet. Lauren is gewoon één van de selectiespelers. Daar maak ik geen onderscheid in, qua behandeling of wat dan ook. En dat ziet Lauren ook wel.”

Inzakken
Het is duidelijk dat de talentvolle aanvaller liever met zijn voeten spreekt. En dat doet hij met overtuiging. “Ik probeer altijd de bal zo snel mogelijk af te geven, mensen te laten lopen.”

Dat vindt Harald iets te bescheiden. Hij ziet dat zijn zoon met zijn inzicht en passing ervoor zorgt dat zijn medespelers meer tot hun recht komen. Die rol bevalt Lauren vooralsnog prima: “Als échte spits blijf je meer voorin hangen, maar ik wil graag ook meer bij het voetbal betrokken zijn. Daarom laat ik me vaak inzakken. Ik word weleens vergeleken met Dušan Tadic, dat is ook zo’n ‘valse 9’, maar zo zie ik mezelf niet. Ik wil gewoon zo goed mogelijk presteren en dat betekent voor mij voor zoveel mogelijk goals en assists zorgen. En natuurlijk geen kansen missen.”

Periode
Tot slot waagt Lauren zich nog aan een voorspelling voor dit seizoen. “Ik denk niet dat we kampioen gaan worden. Dat wordt óf BZS óf Hedel, denk ik. BZS is vooral een grote favoriet voor de titel. En dan gaan wij proberen een periodetitel te pakken. We hebben de moeilijkste ploegen nu wel gehad, dus volgens mij gaat het goed komen.”

Originele artikel: www.regio-voetbal.nl